Zo haal jij alles uit een patchkast

Wie ervaring heeft met het aanleggen van grote IT netwerken zal niet in de war raken van de term patchkast. Simpel gezegd is een patchkast een grote, vaak metalen kast waarin verschillende apparaten die onderdeel zijn van een netwerk infrastructuur met elkaar verbonden worden door middel van patches: korte netwerk kabeltjes. Een patchkast is handig, zelfs onmisbaar te noemen, omdat het de beheerder van de IT infrastructuur in staat stelt een netjes en overzichtelijk netwerk aan te leggen zonder dat men de draad letterlijk kwijt raakt door de grote hoeveelheid aan routers, hubs en vooral kabels. Je vindt dergelijke kasten dan ook vooral terug op locaties die een centrale plek innemen in telefonie- en internet netwerken.

Is een patchkast noodzakelijk?

Wie zich afvraagt of het nou echt een noodzakelijk onderdeel is van het aanleggen en beheren van een netwerk, heeft waarschijnlijk nog niet al te veel ervaring met dergelijke werkzaamheden. Wellicht weet je wel uit eigen ervaring dat de paar kabels die bijvoorbeeld achter je tv weggestopt zitten al snel kunnen leiden tot onmogelijke knopen en onoverzichtelijke situaties waarbij je vaak geen idee hebt welke stekker je zojuist uit het stopcontact hebt getrokken. Een paar simpele kabels kunnen al leiden tot onoverzichtelijke chaos.

Aangezien grote netwerken in de hedendaagse maatschappij vaak enorm belangrijke functies vervullen, is het ondenkbaar dergelijke onoverzichtelijke netwerken aan te leggen. De patchkast helpt in dit geval een netjes en georganiseerd netwerk in te stellen. In het geval van problemen in het netwerk kunnen de IT-specialisten op deze manier snel achterhalen waar het probleem zich bevindt en welke onderdelen van het netwerk vervangen of gerepareerd dienen te worden.

Waarom is zo’n kast belangrijk?

De patchkast is dus een vitaal onderdeel van een betrouwbaar netwerk. In essentie zorgt de patchkast voor een overzichtelijke en netjes geordende verbinding tussen verschillende apparaten die onderdeel vormen van een netwerk. Het stelt de netwerkbeheerder in staat te identificeren in welke kast welke onderdelen van het netwerk staan opgeborgen, waardoor eventuele problemen zo snel mogelijk kunnen worden opgelost. Dit is dan ook meteen de reden waarom dergelijke kasten steeds belangrijker aan het worden zijn. Meer en meer gaan netwerken van digitale communicatie zoals het internet een vitale rol spelen in de manier waarop wij onze maatschappij hebben ingericht. Denk maar eens aan de chaos die ontstaat wanneer telefoonnetwerken of internet in een bepaalde regio offline zijn. Vele mensen kunnen in zo’n geval hun werk niet meer doen, grote delen van onze communicatie verbindingen vallen weg, betalingen kunnen geen doorgang meer vinden en tot overmaat van ramp kan je in al die ellende ook geen netflix meer kijken om de tijd te doden.

De stille kracht van de patchkast

Dus, ondanks dat vele mensen geen idee zullen hebben wat een patchkast is, spelen deze kasten een uitermate belangrijke rol in ons dagelijks leven. Ze stellen ons in staat op overzichtelijke wijze gigantische netwerkstructuren aan te leggen, waardoor minder problemen ontstaan en waardoor de problemen die onherroepelijk op zullen gaan treden zo snel mogelijk opgelost kunnen worden door de netwerkbeheerder.

Share this post